Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
A KD48 típusú szabályozók kommunikációja
2010-02-09

A jó működést dokumentálni kell. A nemzetközi szabványok szerinti minőségbiztosítás bevezetése előtt is volt minőségbiztosítási rendszer. Az autóiparban, a repülőgépgyártásban, fegyvergyártásban már nagyon régen dokumentálták a gyártás legfőbb adatait. Nagy, nehezen kezelhető adathalmazokat gyűjtöttek össze, óriási anyagi és szellemi erő felhasználásával. Ezt a módszert ma már a termelő szervezetek száma és nagysága mellett miatt nem lehetne használni.

A számítógép elterjedése oldotta meg a feladatot. Egy nagy termelő, vagy szolgáltató egység minden adata elfér egy adathordozón. Az ügyintézők a nekik kijelölt helyre bevihetik adataikat. A gépek a beépített érzékelőkről akárhány működési jellemzőt küldhetnek az adattárolóba.
A gyártás és a szolgáltatás minősége mindig fontos volt az emberiség történetében. A minőség biztosítása és bizonyítása összetett feladat. Valamikor elegendő volt egy mondat, mint a jól ismert szlogen: "A jó bornak nem kell cégér". Egy órára ráírták, "Made in Switzerland" és ez bizonyított egy minőséget. Ma már egy akármilyen jól ismert cég neve sem jelent egyértelműen egy minőségi fokozatot. A konkurens cégek versenyében nem hirdetnek győztest. Ma ez van elöl, holnap az. A minőségbiztosítási rendszerek nemzetközi térhódítása új helyzetet teremtett. Ma már külső szervezetek ügyelik a vállalatok minőségbiztosítási szervezeteit és ellenőrzik a dokumentációkban rögzített feltételek betartását. Ettől még nem lesz tartósabb egy cipő, de biztosan meg fog felelni a cipő leírásában foglalt követelményeknek.

A cipő példájánál maradva vizsgáljuk hogyan kell cipőt elkészíteni úgy, hogy a gyártmány minden egyes példánya egyforma legyen. Először is, minden felhasznált anyag minden tulajdonsága egyforma legyen, azaz a fizikai, kémiai tulajdonságokat meg kell mérni és értékelni kell, hogy azok egy megengedett tűréshatáron belül vannak-e. A gyártás közben ellenőrizni kell minden technológiai műveletet és itt is meg kell vizsgálni, hogy a körülmények egy meghatározott tűréshatáron belül vannak-e. A végátvételnél ellenőrizni kell a gyártmány megjelenését és szúrópróbával a viselési tulajdonságokat.
Bármilyen furcsán hangzik, de a minőségbiztosítás alapelvei szempontjából nincs különbség az űrhajó és a cipő között. Csak a szervezetek méretei és az előírások mások. Minden minőségbiztosítási rendszer a gyártás, a szolgáltatás előírás szerinti működését ellenőrzi. Nagyon fontos tudni, nem a technológia működését, hanem azokat az intézkedéseket, amelyek ezt biztosítják.

A jó működést dokumentálni kell. A nemzetközi szabványok szerinti minőségbiztosítás bevezetése előtt is volt minőségbiztosítási rendszer. Az autóiparban, a repülőgépgyártásban, fegyvergyártásban már nagyon régen dokumentálták a gyártás legfőbb adatait. Nagy, nehezen kezelhető adathalmazokat gyűjtöttek össze, óriási anyagi és szellemi erő felhasználásával. Ezt a módszert ma már a termelő szervezetek száma és nagysága mellett miatt nem lehetne használni.
A számítógép elterjedése oldotta meg a feladatot. Egy nagy termelő, vagy szolgáltató egység minden adata elfér egy adathordozón. Az ügyintézők a nekik kijelölt helyre bevihetik adataikat. A gépek a beépített érzékelőkről akárhány működési jellemzőt küldhetnek az adattárolóba.

Magyarország a kisvállalkozások országa. A kisvállalkozás relatív fogalom. Egy kétszemélyes takarító Kft és egy 20 személyes szerszámgyártó Kft számítástechnikai igénye igen eltérő lehet. Ott ahol egynél több számítógép működik kialakítható egy hálózat. A vállalkozások használhatnak digitális mikroprocesszoros eszközöket. A modern minőségügyi rendszerek alapkövetelményei közé tartozik a tevékenység naplózása, archiválása. Természetesen mindez megoldható őseink eszközeivel: papír, toll, ceruza, dosszié, irattár, stb.

Az adatkezelés hagyományos módszerei ma már olyan költségesek, hogy azokat már egyáltalán nem lehet alkalmazni. A korszerű adatkezelés alapja a számítógépes hálózat.
Vajon mondhatjuk-e egy kisvállalkozás igazgatójának, hogy vásároljon egy munkaállomást, 5 db számítógépet, hogy minden íróasztalon legyen egy. Huzalozza be irodáit, műhelyeit. Létesítsen állandó Internet kapcsolatot és fizessen elő egy korszerű telefonkapcsolatot. Hát bizony erre a kisvállalkozások közül kevésnek van anyagi lehetősége. Az igazán korszerű hálózatok telepítése eléggé költséges. A fenntartás még komolyabb problémát jelent.
A vállalkozások méretétől és gazdasági erejétől függően ezeket a problémákat gazdaságosan és jól meg lehet oldani. A kommunikációs hálózatot természetesen csak úgy lehet létesíteni, hogy a rendszerben, minden rögzítendő adathoz, kommunikációra képes készüléket kell telepíteni. Szabályozott technológiákhoz a HAGA KD48 műszercsaládját ajánljuk. A műszercsalád minden tagja kommunikál.

A feladattól függően opcionálisan RS232, vagy RS485 kimenetet lehet használni. A feldolgozáshoz bármelyik szoftver használható, amelyik MODBUS protokollal is kommunikál. A HAGA szabályozókhoz ingyenes szoftverek érhetők el.

RS232 kapcsolat
Egy berendezés adatait lehet megjeleníteni és gyűjteni a KD48 szabályozók alkalmazásával. A szabályozó RS232 soros vonalon kommunikál a számítógéppel TTY (karakteres terminálkapcsolat) üzemmódban. Az interfész mindössze 2000 Ft-ba kerül, a szoftver ingyenes. A kábel hossza 15 m lehet. Ismétlővel ez a távolság növelhető. A rendkívül olcsó összeállítás szervizcélokra is alkalmas: Notebook+KD48. A kommunikáció képernyőjét a következő ábra mutatja be:

HAGA Monitor
A legegyszerűbb, legolcsóbb hálózatot beépített RS485 leválasztott kommunikációs porttal rendelkező készülékekből lehet összeállítani. A készülékek szoftverje a készülék paramétereinek MODBUS címét tartalmazza. A busz kéteres csavart érpárú árnyékolt vezeték, amelynek csomópontjaira 32 készülék köthető alapkivitelben. A busz hossza maximum 1200 m. A kommunikáció ajánlott sebessége 9600 bps. A kommunikáció MODBUS protokollt használ RTU üzemmódban. A következő ábra a hálózat vázlatát mutatja be:

Mint az az ábrán látható HAGA monitor hálózat a HAGA szabályozókat kezeli. A rendszer megfelel az ISO 9000 szabvány szerint működő minőségügyi rendszerek követelményeinek. Rendszer biztonságosan működik, bizonytalanságai a WINDOWS operációs rendszer bizonytalanságaiból és a busz zavarérzékenységéből származik. Természetesen minden busz kiépítése nagy szakértelmet és gyakorlati jártasságot igényel.
A hálózat az irodai szinten is igénytelen. A PC minimális követelményei: processzor 300 MHz, memória 98 MB (WIN98), 128 MB (NT), 256 MB (WIN200).
A hálózat megjelenítése a következő ábrán látható:

VISION 2000
A VISION egyike a legelterjedtebb és legnépszerűbb folyamatmegjelenítő rendszereknek ma Magyarországon. A legegyszerűbb egyképes alkalmazásoktól a több ezer jelet tartalmazó rendszerekig , minden igényt kielégítő alkalmazások készíthetők segítségével. A technológiától érkező információ látványos grafikus megjelenítés mellett, a VISION program a beépített programozási nyelv segítségével képes bonyolult adatfeldolgozási és adatbázis kezelési feladatok megoldására is. A különleges szolgáltatások között megtalálható a távprogramozás, a multiszerveres és redundáns rendszerek, telefonos hálózatok, beszédszintetizátor, képstilisztika, 3D grafika, miliszekundumos trend és multitasking, valamint az objektumok beágyazása (OLE),és automatizálása köré épülő COM (Component Object Modelling) technológia.
A VISION rendszer minden egyes hálózati terminálja csatlakozhat többféle vezérlő és mérőberendezéshez is. Egyszerre ötféle kommunikációs protokoll valósítható meg terminálonkén, amit több mint 70 féle driver közül választhatunk ki. Az adatátvitel történhet soros vonalon (RS232/RS485), TCP/IP hálózaton, vagy akár USB-n keresztül.

A VISION igen rugalmas a hálózat kezelése szempontjából. Gazdaságos lehet néhány berendezés, vagy akár egy műhelyre kiterjedő hálózat kezelésére. Egy ilyen alkalmazás fő képét mutatja a következő ábra:

Az utolsó ábra egyetlen készülékből álló "hálózat" megjelenítését mutatja be. Ez a megoldás nagyon fontos berendezés felügyeletének ellátásához lehet szükséges.

A fentiekből következik, hogy a kisebb feladatokhoz is lehet találni korrekt megoldásokat. Érdemes megemlíteni, hogy a felsorolt rendszerek magyar fejlesztésűek és magyar gyártmányok, hazai garanciával és támogatással.
A legegyszerűbtől a legösszetettebbik mindegyik gazdaságos, egyszerűen telepíthető. Üzemeltetéséhez nem szükséges számítástechnikai szakembert alkalmazni. Az eddigi alkalmazások ezt bizonyítják.

Havas Gábor

Kapcsolódó anyagok: